top of page
Zoeken
  • jeroendriessen0

Stop met werken aan overgewicht

Bijgewerkt op: 22 nov. 2022

Regelmatig hebben mijn cliënten ook de wens om blijvend wat kilo’s kwijt te raken. Vaak hebben ze daarvoor wel al eerder 1 of meerdere crash diëten uitgeprobeerd. Vaak werkte er uiteindelijk wel 1 dieet en werden er snel wat kilo’s kwijt geraakt, om daarna weer opnieuw aan te komen en vrij snel weer op het gewicht te zitten dat ze eerder hadden.


Hoe kan dit nou? Vanuit de stofwisseling en de TCM kunnen we daar op verschillende manieren naar kijken. Maar de belangrijkste reden is eigenlijk dit: overgewicht en een slechte gezondheid worden vaak als twee losse zaken gezien. Men probeert dan op een onnatuurlijke manier gewicht te verliezen terwijl het overgewicht een gevolg is van een verstoring van hun stofwisseling en daarmee een slechte gezondheid. De enige manier om je overgewicht af te bouwen is het opbouwen van je gezondheid. Op het moment dat er focus komt op het bouwen van gezondheid, kun je meerdere problemen in 1 keer oplossen, waaronder het probleem van overgewicht.


Zet die weegschaal maar op straat


Voeding moet jouw lichaam voorzien van energie. Vet bevat de meeste energie van alle macronutriënten. Wanneer jij meer eet dan wat jouw lichaam op dat moment nodig heeft wordt vet opgeslagen in je lichaam. Wanneer jij om welke reden dan ook later op de dag meer energie nodig hebt kan jouw lichaam deze vetreserves aanspreken. Spieren verbruiken de meeste energie van alle weefsels in het lichaam en spiercellen zijn daarmee de grootste vetverbranders van jouw lichaam. Het is daarom van groot belang bij afvallen om naast het eten van passende voeding ook jouw spieren voldoende aan het werk te zetten. Zorg dus voor voldoende aerobe en anaerobe beweging (verband vet en calorieën en bouw spiermassa).

Soms komt het voor dat cliënten zich een stuk beter voelen en minder klachten ervaren, maar dat er in gewicht niet veel wijziging is opgetreden. Ik raak dan niet gelijk in paniek, want spieren zijn namelijk tot wel twintig keer zwaarder dan vet. Als jij jouw lichaam geeft wat het nodig heeft, bouw je meer spiermassa op en verlies je meer vet. Het kan dan zo zijn dat je weegschaal laat zien dat je gewicht hetzelfde is gebleven of dat je zelfs bent aangekomen. Het passen van je kleren is dan een betere maatstaf, zit je lekkerder in je vel, zit die broek of dat shirt opeens net wat ruimer? Dan zit je op de goede weg, ongeacht wat die weegschaal jou vertelt. Ik heb hierbij ervaren dat het begeleiden van mensen in dit proces van wezenlijk belang is om te voorkomen dat zij hun motivatie verliezen. Je weegschaal zegt tijdens het traject dus niet alles en kun je dus eigenlijk net zo goed bij de weg zetten.


Jojo effect


Bij een crashdieet, wat bijvoorbeeld vaak voorschrijft dat jij vetten en/of eiwitten moet laten staan, is het mogelijk om op korte termijn wat gewicht te verliezen. Dit is deels het geval doordat je ook spiermassa afbreekt en je niet de juiste macronutriënten binnen krijgt om je spiermassa weer op te bouwen. Het gevolg is echter dat als je weer “gewoon” gaat eten jouw mogelijkheid om vet te verbranden verlaagd is. Daarna kom je dus weer snel aan in gewicht en is je gezondheid er eigenlijk een stapje op achteruit gegaan.Mijn beste tip bij afvallen is dus: stop met het uitgeven aan geld aan allerlei diëten om te werken aan je overgewicht, maar ga bouwen aan je gezondheid: zorg ervoor dat jij weet wat jouw stofwisselingstype is en welke (verhoudingen) macronutriënten jouw lichaam nodig heeft. Voeg daarna wat geduld toe, wat minder stress (stress eats muscles for breakfast), zorg goed voor je spijsverteringsenergie (milt Qi) en laat je lichaam het herstelwerk verrichten zodat je lichaam weer in evenwicht komt.


Interessant? Ik vertel je er graag meer over! Op woensdag 21 en vrijdag 23 september 2022 om 9.30 uur geef ik een 2 uur durende, en voor deze keer GRATIS, masterclass: “lekker in je vel met voeding” waarbij ik jullie meeneem in de wereld van eten volgens je stofwisseling en de 5 elementenvoeding. Inschrijven kan middels een persoonlijk bericht!


Groeten en Stay Healthy!


Jeroen


23 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page