top of page
Zoeken
  • jeroendriessen0

Nuts about nuts! Maar is dat welk handig?

Laatst was ik bij Manon, van Klein Stettyn Deli. En daar lagen ze: noten! Ik ben echt een notenfan. Ik grijp niet vaak naar tussendoortjes maar als ik het doe, dan gaat een handje noten er zo in. Daarnaast zijn ze heerlijk in maaltijden. Walnoten en amandelen vallen dan onder mijn favorieten. Noten staan over het algemeen bekend als een gezonde snack. Maar geldt dat advies wel voor iedereen?


Vanuit de leer van de stofwisselingstypen bevatten noten een groot deel aan vetten (45-75%) en eiwitten (8-22%). Er zijn stofwisselingstypes zoals de parasympathicus en de snelle verbrander (eiwit/vet type stofwisseling) die het daar goed op doen. Voor een gebalanceerd type zal de stofwisseling niet in de problemen komen maar voor een koolhydraat type bevatten noten teveel vet. Dit zorgt of voor problemen in de celverbranding en resulteert in een verminderde energie productie (ATP) in je cellen. Wat leidt tot vermoeidheid en traag worden.  Of het sympathische deel van het Autonome zenuwstelsel wat verantwoordelijk is voor de vecht en vlucht reactie wordt nog meer versterkt waardoor een persoon met een dominante sympathicus stofwisseling: hyper, onrustig, gespannen of ongeduldig kan worden. Zijn noten gezond? Helaas niet voor ieder stofwisselingstype.
Dan de TCM: noten zijn volgens de TCM rauw nogal zwaar verteerbaar, licht roosteren of wellen helpt om noten beter verteerbaar te maken. Mochten er problemen zijn met je spijsvertering dan is dit zeker aan te bevelen. Bij teveel droogte in je maag dan weer juist niet. De walnoot en de amandel vallen beiden onder het Aarde element (zoete smaak) en hebben hiermee een harmoniserend en versterkend effect op je lichaam. De walnoot is thermisch meer verwarmend, de amandel meer neutraal. De walnoot helpt daardoor met name om Yang op te bouwen (meer energie en warmte) wat handig kan zijn bij rugpijn of veel plassen. Bij hitte in je lichaam (nachtzweten, constipatie, veel dorst, snel boos) is teveel walnoten eten daardoor niet direct aan te bevelen. De Amandel draagt eerder bij aan Yin opbouw (kunnen ontspannen en rusten) en het bevochtigen van o.a. darmen en keel wat handig kan zijn bij constipatie of droge hoest. Zijn noten gezond? Ook hier is het wel of niet nemen van (bepaalde) noten dus afhankelijk van je situatie.


Vanuit orthomoleculair perspectief werden walnoten geroemd om hun omega 3 vetzuren (goed voor brein, gewrichten, ontstekingen tegen gaan, etc.) maar ze bevatten ook veel omega 6, wat eerder het plakkaat ‘ontstekingsbevorderend’ opgeplakt kreeg. Maar dit lijkt met name af te hangen van uit welk product je deze vetten haalt. Recente onderzoeken geven aan dat juist die omega 6 vetten in noten, en nee… niet die in bewerkte voedingsmiddelen,  cardiovasculaire voordelen kunnen hebben en zelfs je stofwisseling een boost kunnen geven. Noten bevatten daarnaast vezels, veel B-vitaminen (waaronder foliumzuur – B11) en fytonutrienten (plantaardige stofjes met antioxidantenwerking), daarnaast is de calcium – magnesium verhouding in de meeste noten goed voor de botten!


Je hebt daarnaast bittere amandelen en zoete amandelen. De bittere amandel is het meest aromatisch maar deze bevat helaas wel Amygdaline (blauwzuur), dit is een zeer giftige stof. Door de bittere amandel te roosteren worden de enzymen die de giftige stof laten vrijkomen vernietigd en heeft de bittere amandel wel enkele gezondheidsbevorderende eigenschappen (bescherming tegen diabetes type 2 en atherosclerose). Zelf hou ik het, op die ene keer bij Manon (zie reel) liever bij de zoete amandel. Deze amandel wordt meestal in winkels aangeboden. Maar de smaak van die bittere amandel was wel puur genieten! :)

Zijn noten gezond?, Ja, orthomoleculair gezien wel!


Maar afhankelijk van jouw situatie, kwalen en stofwisseling kan ik aangezien ik meerdere voedingsleren toepas dus noten aanbevelen of afraden. En dat maakt de combinatie van deze voedingsleren zo uniek. Niets werkt voor iedereen, voeding is maatwerk!


Hoe zit dit bij jou denk je? Werken noten voor jou?


Stay Healthy,


Jeroen


22 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page