top of page
Zoeken
jeroendriessen0

Gezond eten makkelijker maken: stop die trek in zoet!

Van de week sprak ik 1 van mijn cliënten uit mijn coachtraject. Ze was erg opgewekt om meerdere redenen: ze merkte dat haar trek in zoet een stuk minder was geworden en ze was nu veel beter in staat om zoetigheid te laten staan. “Ik ging voor mijn nichtje een ijsje halen en normaal zou ik dan zelf ook wat pakken, maar ik had er geen enkel probleem mee om dit te laten. Dat heb ik nog nooit eerder gehad”.


Super gaaf natuurlijk deze progressie en dan hoor ik je wellicht twee denken: wat is het probleem van trek in zoet en wat was in dit geval de oplossing?


Het probleem van trek in zoet

Het probleem van het toegeven aan trek in zoet is dat suiker zorgt voor een piek in de bloedsuikerspiegel. Dit zorgt ervoor dat je lichaam een beroep doet op je insulineproductie wat ontstekingsbevorderend werkt waardoor jij je immuunsysteem onder druk zet en daarmee je weerstand verlaagt. Daarnaast: heeft suiker een negatief effect op je spijsvertering en darmflora (goede voedingsbodem voor verkeerde bacteriën), onttrekt het vitaminen en mineralen uit je lichaam (waardoor ondanks het snackgedrag ondervoeding op de loer ligt) en kan een continu verhoogde bloedsuikerspiegel leiden tot insulineresistentie en diabetes type 2. En dit gaat om verschillende vormen van suiker. Want een snack met tarwebloem heeft zelfs een groter invloed op je bloedsuikerspiegel dan witte suiker!



Makkelijker gezond eten

En dan de oplossing, deze zit hem niet in 1 maar in meerdere factoren. Vaak wordt gezegd dat iemand die continu toegeeft aan zijn trek in zoet te weinig discipline heeft. Deels kan dat waar zijn want bij leefstijlverandering spelen discipline en motivatie een grote rol. Maar toch zijn er oorzaken die, als je ze aanpakt, je het een stuk makkelijker kunnen maken om gezond te eten en zoetigheid te laten staan:


1) Zo kijk ik eerst of je huidige voedingspatroon aansluit bij je stofwisselingstype. Simpelweg teveel of te weinig of de verkeerde vorm van eiwitten, vetten of koolhydraten (zetmeelrijk/arm) kan gigantische problemen geven met je energieproductie en daardoor de trek in zoetigheid doen toenemen. Je hoofd vertaalt dit energietekort namelijk in trek in zoet.


2) Daarnaast kijk ik vanuit de 5 elementenvoeding (Traditionele Chinese Geneeskunde) naar de energie van je spijsverteringsorganen. Ben je niet in staat om je voeding goed te verteren dan stagneert je citroenzuurcyclus en dus je ATP (energie) productie) ook al eet je volgens je stofwisseling. Gevolg: trek in zoet!


3) En een derde belangrijke oorzaak (er zijn meer mogelijke oorzaken, maar ik beperk mij even tot deze 3) ligt in ons brein: niet alleen de werking er van maar ook onze overtuigingen, partronen en emoties. De hypothalamus, ons oerbrein, is over het algemeen namelijk bang om te verhongeren, zie je voeding, dan zegt dit deel van je brein je om dit op te eten en zo reserves aan te leggen voor mindere tijden. Dit wordt ook wel vaker ooghonger genoemd: je ziet wat, je eet het op!


Maar zo zijn er nog wel 7 andere typen honger die jou lijken te vertellen dat er gegeten moet worden en zeker bij trek in zoet een rol kunnen spelen. Denk eens aan neushonger: je ruikt iets lekkers, zoals een vers gebakken broodje, en van het 1 op het andere moment lijk je trek te krijgen, De belangrijkste is natuurlijk de maaghonger: als je maag begint te knorren en leeg aanvoelt dan is dat eigenlijk de enige type honger waarnaar je gewoon moet luisteren. Jezelf verhongeren is namelijk het slechtste wat je kunt doen. Gelukkig zijn er oefeningen die jouw kunnen helpen om jouw oerbrein onder controle te houden, dus er is hoop!


Daarnaast spelen onze emoties ook een grote rol bij trek in zoet of overeten. Emoties zoals: faalangst, boosheid, verdriet, eenzaamheid (een gebrek aan liefde), teleurstelling, onzekerheid, schaamte, schuldgevoel, maar ook gewoon blij zijn kan bij jou aanleiding zijn om te gaan snacken terwijl je lichaam hier eigenlijk niet om vraagt. Kun jij bij jezelf ontdekken welke emotie jou aanzet tot eten?


Zo’n patroon kan ook een systemische grondslag hebben: wat heb jij in je jonge jaren meegemaakt wat maakt dat je nu meer eet dan nodig? Wat heb jij je erg aangetrokken en wie probeer jij te helpen door meer te eten dan nodig? Voor hoeveel mensen eet je eigenlijk en wie zijn dat? Maar je kunt ook bepaalde overtuigingen hebben ontwikkeld die maken dat je snackgedrag of overeten normaal is geworden en die zoete trek op momenten op komt zetten: “even wat zoets eten voor het sporten is absoluut nodig”, of juist “eten na het sporten is belangrijk voor herstel” of “even wat snacken om mijn bloedsuikerspiegel op peil te houden” of ”Het is niet gezellig zonder wat lekkers bij de koffie”.


In mijn coaching traject nemen we bovenstaande oorzaken en meer onder de loep om te bepalen waar de belangrijkste oorzaak voor jou ligt en gaan we hiermee aan de slag! In het coachingstraject ontvang je hiervoor namelijk verschillende modules.


Ook in het geval van deze cliënt werd de trek in zoet met succes opgelost. En discipline, dat bleek absoluut niet het probleem te zijn!


Heb jij trek in zoet? En vind je het tijd worden om hier wat aan te doen?

Schrijf je dan in voor een intake!


Stay Healthy,


Jeroen


39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page