top of page
Zoeken
  • jeroendriessen0

Waarom veranderen soms gewoon niet lijkt te mogen lukken

Gisteren een mooie dag bijgewoond met ondernemers waarin we aan de slag gingen met opstellingen. Het was een zeer intensieve, confronterende, maar prachtige dag met veel inzichten waarin we in verschillende opstellingen (onder begeleiding van een trainer) aan de slag gingen om onze patronen boven water te krijgen en ons weer een stuk dichter te brengen bij waar we zouden willen zijn en wat we zouden willen doen: laten we zeggen onze levensbestemming.


Maar ik ga te snel :). Wat zijn opstellingen eigenlijk?

Zonder hier compleet en perfect te willen zijn kan ik zeggen dat (familie)opstellingen een techniek is die onderdeel is van het systemisch coachen. Je bent in je leven onderdeel van verschillende systemen (geweest): familie, team, afdeling, voetbalclub, vriendengroepen… allemaal systemen. Je familiesysteem is er 1 die er al was bij je geboorte en zelfs daarvoor: papa, mama, opa’s en oma’s, broertjes, zusjes,.. ze horen er allemaal bij.


Opstellingen helpen om de systemen, waaronder het familiesysteem, rond een individu helder te krijgen en de plek die een individu in dat systeem onbewust heeft ingenomen bloot te leggen. Die systemische informatie zit niet in het bewuste maar veel meer onder de oppervlakte, in het onderbewuste. Er kan iets in het systeem gebeurt zijn waardoor een individu een bepaalde rol in het systeem is gaan aannemen, om het systeem overeind te houden. Moeder troosten, een taak gaan dragen van vader, de rol innemen van opa en oma, de dwarsligger zijn omdat die in een eerdere generatie niet gezien mocht worden, het kan allemaal.


Die rol die je inneemt werkt op dat moment dienend aan het systeem, want dat wil gewoon compleet zijn en overleven. Maar die rol kan een patroon worden die dit individu later in het leven kan belemmeren, een patroon dat leidt tot het steeds maken van dezelfde keuzes omdat je het systeem wilt blijven dienen (bv slecht voor jezelf zorgen omdat zorgen voor anderen nou eenmaal jouw patroon geworden is). Zelfs wanneer dit gedrag al lang niet meer relevant is in het heden. Op deze manier kan een dergelijk patroon jou er vanaf houden om dingen te doen die je van binnen het liefst zou willen doen, laten we zeggen je levensbestemming bereiken. Wat deze levensbestemming voor jou ook maar is.


Veranderen van voedingspatroon is geen eenvoudige klus. Zeker niet als je onbewustzijn ook nog eens tegenwerkt. Ookal heb je een goede intrinsieke motivatie, heb je discipline, is er een innerlijke drang, en ben je in staat om fouten aan jezelf toe te wijzen (Formule van Appelo). Ookal stel je SMART doelen op, maak je gedragsdoelen , monitor je, communiceer je duidelijk je doelen met je omgeving, werk je aan je coping vaardigheden, train je jouw prefrontale cortex (waardoor je jouw oerbrein (ik zie, ik wil eten) in bedwang kan houden), verwijder je stimuli, werk je aan belemmerende overtuigingen, eet je wat jouw voedt en waardoor jij je beter voelt (volgens je eigen persoonlijke stofwisseling en de TCM) en ben je bewust van jouw valkuilen op het gebied van emotie eten (allemaal onderdelen van het Regie over je energie voedingscoaching programma), dan nog: kan het niet lukken om van voedingspatroon te veranderen.


En dan is het heel fijn dat opstellingen bestaat. Het vergt lef, het is best spannend en je moet dat wat er is durven aankijken en erkennen. Maar als er een passende interventie wordt gedaan, dan ben je zomaar de drempel over op weg naar jouw levensbestemming en wordt het steeds makkelijker om te eten wat je daar optimaal bij ondersteunt.


Dus voor mijn cliënten, maar ook zeker voor mijzelf, ben ik blij dat ik steeds beter mijn weg weet te vinden in het systemisch coachen. Ow wacht even, of ben ik nu eigenlijk weer te hard aan het werk? Oeps.


Gelukkig wordt herkennen van je patronen steeds makkelijker en als je weet waar het vandaan komt kun je ook andere keuzes gaan maken. En daarom: tijd om deze post af te sluiten ;).


Stay Healthy,


Jeroen


8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page