top of page
Zoeken

Na het eten misselijk?

jeroendriessen0

In mijn praktijk komen regelmatig cliënten die na het eten misselijk zijn of soms misselijk worden van vet eten. Wellicht herken je dit wel. Soms gaat het gepaard met overgeven of zure reflux, enorme cravings buien, de hele dag door kunnen eten en veel behoefte aan drinken.


Misselijk na het eten

Te veel eten of te snel eten of eten met verhitte emoties kan bekeken vanuit de Chinese voedingsleer (TCM) ervoor zorgen dat de maag Qi niet kan dalen. De Qi rebelleert dan en gaat omhoog, wat leidt tot misselijkheid en soms zelfs overgeven. We praten dan over hitte of vuur in de maag. Maar dit is slechts 1 van de mogelijke syndromen die bij de maag plaats kunnen vinden.


Maagzuur tekort

Westers gezien wordt er vaak gewezen naar een overmaat aan maagzuur. Maagzuur remmers worden dan vaak voorgeschreven. Helaas zijn maagzuurremmers niet zonder bijwerkingen en op lange termijn zijn ze niet goed voor de gezondheid. Zo worden maagzuurremmers in ieder geval geassocieerd met een mogelijk tekort aan vitaminen en mineralen. Vooral calcium, magnesium, ijzer en B12. En deze zijn nou net zo belangrijk voor o.a. energieproductie en gezonde botten! Door maagzuurremmers langdurig te gebruiken liggen botontkalking en darminfecties op langere termijn op de loer.


Teveel of te weinig maagzuur

Soms zijn de maagzuurremmers zelfs onnodig en is het niet een teveel aan maagzuur wat aangepakt moet worden maar een tekort aan maagzuur. Er zijn gelukkig verschillende testjes die kunnen aantonen welke van de twee er bij jou mogelijk een rol speelt.


misselijk na eten
misselijk na eten

Gelukkig zijn er vanuit de TCM allerlei zaken die je kan doen om de maag tot rust te brengen en te versterken. Met de juiste voeding de maag bevochtigen speelt hierbij vaak een essentiële rol. Daarnaast kan er in de leefstijl ook van alles gedaan worden om het voor de maag makkelijker te maken. Een goed begin maak je alvast door goed en vaak genoeg te kauwen,


Spijsvertering en enzymen

Het eten van voeding volgens jouw stofwisselingstype zorgt er daarnaast voor dat jij die voeding die je eet ook daadwerkelijk kan verteren. Enzymen die vrijkomen vanuit de alvleesklier zorgen hiervoor. Vooral voor een goede vertering van vetten zijn deze spijsverteringsenzymen erg belangrijk. Een tekort aan spijsverteringsenzymen kan daarom ook een oorzaak zijn van een opgeblazen gevoel, buikpijn en vermoeidheid.


Zo zijn er de nodige zaken te onderzoeken om vervolgens gericht samen te werken aan een oplossing. Een voedingsadvies kan al zorgen voor een oplossing maar meestal is het te adviseren om voor de coaching te gaan zodat we stap voor stap naar een klachtenvrij resultaat toe kunnen werken op een manier die voor de client behapbaar blijft :). Met de juiste voeding kan het soms heel snel gaan maar sommige disbalansen en duurzame oplossingen voor het lichaam hebben gewoon iets meer tijd nodig.


Comments


  • Instagram
  • LinkedIn

© 2020 - 2024 door Jeroen Driessen

bottom of page