top of page
Zoeken
  • jeroendriessen0

Waarom lukt het mij niet om af te vallen?


Ik krijg regelmatig mensen op een consult met gewichtsproblemen. Meestal hebben ze al verschillende methodes geprobeerd zonder het gewenste resultaat. Vaak zijn zij zich er alleen maar slechter door gaan voelen. Ik hoor dan ook regelmatig de vraag: “waarom lukt het mij niet om af te vallen”?


In mijn coachingsprogramma en consults help ik mensen om te kiezen voor de voor hen geschikte voeding volgens de stofwisselingstypen en de 5 elementen, we elimineren zo voeding die het lichaam geen goed doet, we staan daarnaast stil bij mindfulness en rust nemen, we bespreken welke overtuigingen ten grondslag liggen aan hun handelen en we kijken naar de mogelijkheden voor voldoende en passende beweging. Iemand leren hoe ze af moeten vallen is nooit onderdeel van het programma. Ik leer mensen hoe ze beter voor zichzelf kunnen zorgen.


Als je beter voor jezelf leert zorgen dan komt het afvallen vanzelf, als een natuurlijk gevolg van het eerste en als dat is wat je lichaam nodig heeft. Beter voor jezelf zorgen leidt namelijk tot het toewerken naar je ideale gewicht. Dat kan voor mensen die te kampen met overwicht betekenen dat hun gewicht daalt. Maar voor mensen met ondergewicht kan dit betekenen dat hun gewicht, op een gezonde manier, toeneemt.


Zelf is mij ooit eens verteld door een bedrijfsarts dat ik meer energie zou krijgen als mijn gewicht zou toenemen. Mij werd aanbevolen om vooral veel volle yoghurt en avocado’s te eten. Aankomen deed ik wel. Ik kon die yoghurt niet goed verteren en die rauwe avocado’s ook niet, met als gevolg een bandje extra vetten rond mijn middel, afvalstoffen. Maar ik ging mij er absoluut niet beter van voelen.De vraag die ik dus liever zou horen is: “kun je mij helpen om beter voor mijzelf te zorgen?”. Een dergelijke vraag betekent automatisch dat je er niet voor kiest om de ene naar de andere zwaar geraffineerde shake naar binnen te werken, of dat je jouw lichaam gaat onderwerpen aan elke dag een kilo ijs eten, of dat je vanaf nu elke dag je groenten volledig laat staan omdat dit koolhydraten zijn, of dat je juist overstapt op alleen rauwe sapjes en smoothies. Nee. Maar wat ik wel van je ga vragen is om te gaan eten volgens je stofwisselingstype; voeding die aansluit op de unieke manier waarop jij voedingsstoffen verbrand.


“One man’s food is another man’s poison”

(William Wolcott)


Hoe zit dat dan met die stofwisselingstypen? Je stofwisselingstype is grotendeels erfelijk bepaald en bepaalt hoeveel lichaamsenergie (Adenosinetrifosfaat, kortweg: ATP) je uit voeding kan halen. Je stofwisselingstype kun je ook wel zien als je enzymkracht en die is bij ieder mens verschillend. Afhankelijk van je stofwisselingstype ben je meer of minder geschikt om eiwitten, koolhydraten en vetten te verbranden. En elke stofwisselingstype heeft een andere mix nodig van deze macronutriënten om voeding om te kunnen zetten in voldoende lichaamsenergie i.p.v. afvalstoffen en zo gezond te blijven en degeneratieve ziektes te voorkomen.


Je stofwisselingstype bepaalt dus uit welke voeding jij voldoende energie kan halen maar ook welke voeding jij niet kan verteren en je dus opslaat als afvalstoffen. Je kunt bij afvalstoffen denken aan o.a. het opslaan van overtollige vetten. Dit maakt dus dat de ene persoon zelfs kan aankomen van elke dag sla eten en weer een andere persoon aan kan komen van drie keer per week rood vlees eten. Vandaar de bovenstaande quote: “one man’s food is another man’s poison”: wat goed is voor de één kan dus echt slecht zijn voor de ander. En zo kan een dieet er dus zelfs voor zorgen dat je er van aan komt.


Goed voor jezelf zorgen begint voor mij daarom altijd met het vaststellen van je stofwisselingtype.


Ben je benieuwd naar jouw stofwisselingstype, of wil je jouw eerste stap zetten naar je ideale gewicht: check dan hier mijn website.


Zorg goed voor jezelf en Stay Healthy!


Jeroen50 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page