top of page
Zoeken
  • jeroendriessen0

Waarom ik niet geloof in de schijf van 5

Iedereen ziet er van buiten anders uit: qua lengte, kleur ogen, oren, mond, handen. Allemaal uiterlijke kenmerken die van mens tot mens verschillen. Sommige kenmerken zijn zelfs uniek, zoals je vingerafdruk. En ook onze karakters lopen sterk uiteen: de 1 is meer uitbundig, de ander meer gereserveerd, de een is een echte planner, de ander is ontzettend chaotisch. Ik kan mij de tekst nog herinneren die ik vaak voorlas aan mijn dochtertje toen ze kleiner was, uit het boek: “Kikker en zijn vriendjes”; “Iedereen is anders, niemand is als jij, iedereen is anders, jij bent jou en ik ben mij.”


En omdat we allemaal anders zijn leven we ook allemaal anders: we hebben ander werk, we hebben andere hobby’s, we halen energie uit verschillende dingen. Stel je nu eens voor dat iemand ons zou vertellen dat we allemaal op 1 en precies dezelfde manier ons leven zouden moeten leiden: 4 uur werken per dag: dataexpert, 2 uur ontspanning: in bad gaan, 1 uur sport: high intensity training, alles voor iedereen op dezelfde manier. Dat zou voor sommige misschien best werken, maar voor de overgrote meerderheid zeker niet. Iedereen over 1 kam scheren, dat werkt niet als iedereen anders is.Toch is dit wat we vaak doen als het gaat om onze voeding: met de jawel zo bekende schijf van 5. Maar ook met de voedselzandloper en eigenlijk elk dieet wat maar wordt aangeboden: koolhydraatarm dieet, keto dieet, plantaardig dieet, etc. 1 oplossing voor iedereen.


Maar de verscheidenheid bij mensen is van binnen net zo groot als van buiten. Verscheidenheid vanaf het niveau van organen tot aan celniveau en alles daartussen. Dr. Roger Williams schreef in 1956 al een boek over biochemische individualiteit waarin hij dit wist aan te tonen. Dat betekent bijvoorbeeld dat jouw maag anders is qua vorm en grootte dan die van iemand anders en dat zelfs de samenstelling van het maagsap onderling gigantisch kan verschillen. Dit verschil is er dus zelfs tot op het niveau van de structuur en de stofwisseling van cellen en dit bepaald ook de snelheid en efficiëntie waarmee cellen hun primaire functies uitvoeren. Waaronder de celverbranding en het genereren van de o zo belangrijke chemische energie (ATP). Elke cel heeft daarom dus andere type en hoeveelheden macro-ingrediënten (koolhydraten, eiwitten en vetten) nodig om optimaal te kunnen functioneren en daarmee dus een andere maaltijdsamenstelling om te zorgen voor een gezond en energiek lichaam, en een leven zonder klachten.


De volgende keer dat je dus hoort of leest over een nieuw dieet of de schijf van 5, besef je dan dat er niet zoiets bestaat als 1 type voedingspatroon voor iedereen en denk dan aan Kikker: “iedereen is anders ook van binnen, niemand is als jij, iedereen is anders, jij bent jou en ik ben mij."


Wil je hier meer over weten? Op woensdag 21 en vrijdag 23 september geef ik weer een gratis masterclass: “LEKKER(DER) IN JE VEL MET VOEDING” waarin ik je meeneem in de wereld van eten volgens je stofwisselingstype.


Voor nu: stay healthy!


Groetjes,


Jeroen

18 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page