top of page
Zoeken
  • jeroendriessen0

Voedingscoaching & de “sparkle”

Bij mijn voedingscoaching sta ik uitgebreid stil bij het bepalen van je stofwisselingstype. “One man’s food is another man’s poison” (W. Wolcott), oftewel: de voor jou geschikte voeding is afhankelijk van je type stofwisseling.


Er zijn verschillende manieren om je stofwisseling te bepalen, maar geen enkele manier biedt 100% zekerheid en is direct 100% accuraat. Zelf gebruik ik een vragenlijst, een interview, een ontbijttest en jouw eiwitvoorkeur als de basis. En op basis van deze gegevens en je huidige manier van eten en klachten start je als 1 van de drie algemene stofwisselingstypes. Daarna is het een proces van bijsturen en finetunen.


Je kunt de stofwisselingstypes zien als een range van 1 tot 100 opgedeeld in 3 delen: het eiwit/vet type, het koolhydraat/plantaardige type en het gebalanceerde type. Het grote voordeel van de coaching is dat gedurende 3 maanden coaching wij samen op zoek gaan naar de voor jou perfecte voedingsmix. Stel het eiwit/vet type zou lopen van 1 tot 33 op de schaal van 1 tot 100, dan gaan wij dus ook nog op zoek naar waar jij precies zit op de range van 1 tot 33. Het kan het verschil zijn tussen bijvoorbeeld 5 eetlepels of helemaal geen granen eten naast jouw eiwitten en vetten bij een maaltijd. Je hoeft het dus niet helemaal zelf te doen en gaande weg kom jij steeds dichter bij jouw perfecte voedingsmix.Uiteindelijk is er nog 1 ding dat mij in de coaching helpt de juiste richting te kiezen, ik noem het “de sparkle”. Van de week had ik een klant en die zei na het bespreken van de resultaten van de bovengenoemde onderzoeken: “betekent dat dat ik dan 3x per dag vlees mag eten?”. Kijkend naar haar ogen zag ik een twinkeling, een “sparkle”. Ze gaf aan dat zij vlees eten en met namen veel en vet vlees zag als een dikmaker, een hart en vaatziekten veroorzaker #1 vanwege verzadigd vet, “Ik moet echt tegen mijn overtuiging in gaan, maar ik ga het doen!”. Deze overtuiging die dus een sterke rol speelde in haar leven was dat vettig eten en vlees haar geen goed deden, een lastige overtuiging als je een eiwit/vet stofwisselingstype bent en dus echt elke dag vlees moet eten, en liefst 2 tot 3x per dag. Het niet invullen van een simpel verlangen als steeds eten tegen je natuur in kan daarnaast in je lichaam voor allerlei problemen zorgen, zoals een stagnatie van je lever energie met klachten zoals bijvoorbeeld een opgeblazen buik, zuchten, nek en rugklachten en algeheel gevoel van frustratie als gevolg, de “sparkle” verdwijnt dan letterlijk van je gezicht.


Belemmerende overtuigingen, iedereen heeft ze. Tijdens de coaching staan we uitgebreid stil bij dit soort belemmerende overtuigingen maar ook andere overtuigingen die het energieniveau in jouw leven negatief kunnen beïnvloeden. “koolhydraten geven mij energie”, “ik kan mijn voedingspatroon niet veranderen”, "ik ben niet gezellig zonder alcohol" en ook minder aan voeding gerelateerde overtuigingen zoals: "ik moet alles 100% goed doen anders is het niet goed genoeg” spelen een belangrijke rol bij jouw voedingskeuzes en bij het managen van jouw energieniveau. Ik maak je bewust van deze gedachten, we buigen ze om naar meer realistische gedachten door ze te onderzoeken en evalueren, we leren jou hoe je er in de toekomst mee om kan gaan en als het nodig is kijken we naar hoe deze gedachtepatronen zijn ontstaan vanuit je familiesysteem zodat er berusting ontstaat.


Voor jou goede voeding gaat dus veel verder dan “gezond eten” volgens huidige waarden en normen. Het gaat om ervaren, voelen en finetuning en je voedingspatroon veranderen gaat altijd samen met het doorbreken van belemmerende overtuigingen en patronen. Wil jij dus echt serieus aan de bak met de voor jou gezonde voeding, een leidraad voor de rest van je leven en de sparkle terug op je gelaat? Dan is voedingscoaching voor jou altijd de beste keuze!


Bedankt voor het lezen & Stay healthy!


Groeten,


Jeroen

18 weergaven0 opmerkingen

Kommentare


bottom of page