top of page
Zoeken
  • jeroendriessen0

Vandaag een lunch wandeling in de zon? Ik vertel je waarom!


Daar is hij dan eindelijk weer: de zon! Hij heeft zich de afgelopen tijd maar zelden laten zien. En dat vinden de meesten van ons jammer. Want wie houdt er niet van die warme gloed op je gezicht? Maar buiten dat zijn er nog meerdere redenen om vandaag (en wanneer de komende tijd de mogelijkheid zich voordoet) even je hoofd buiten de deur te steken.


Zon voor Vitamine D

Nu we het grootste deel van de zonloze winter (hopelijk) achter de rug hebben is het extra belangrijk om met je huid weer even in de zon te komen. Ons lichaam maakt namelijk met behulp van de zon vitamine D aan in onze huid. En na een tijd van weinig zon kun jij je voorstellen dat je vitamine D niveau aardig wat terug gelopen is. Wist je trouwens dat hoe ouder je wordt, hoe minder vitamine D je zelf kan aanmaken? Wees dus extra goed voor je oudere collega’s vandaag en stuur ze om 12.00 uur naar buiten voor een rondje vitamine D aanmaken.

Ook als je gezond eet is het belangrijk om voldoende met je gezicht en huid in de zon te komen. 95% van onze vitamine D behoefte maken we aan uit zonlicht op de huid en slechts 5% halen we uit onze voeding (met name vette vis).


Zon voor sterke botten

Zon en met name vitamine D die daaruit voorkomt zorgt ervoor dat we calcium en magnesium uit voeding kunnen opnemen. Deze zijn essentieel voor botopbouw en voorkomen van botontkalking.


Zon voor een positieve stemming!

Er zijn een aantal zaken die jouw dopamineniveau (het blij zijn) verhogen: voldoende beweging, omega 3 vetzuren (uit bijvoorbeeld vette vis) en de zon! Vitamine D voorkomt en remt namelijk ontstekingen die de bloed hersenbarrière kunnen overschrijden. Als dit gebeurt kan dit negatieve gevoelens activeren in je hersenfuncties waardoor je dus echt somber kan worden van te weinig zon.


Zon zorgt voor energie!

En last but not least: Vitamine D uit zon ondersteunt je stofwisseling van koolhydraten en vetten en is daarom van belang voor het verkrijgen van voldoende energie uit voeding! Dus wil je dat jouw lunch je vandaag een extra energyboost geeft: pak dan gewoon nog even wat extra tijd voor dat wandelingetje en zet je zelf zo even lekker in het zonnetje!


Zonnige middag & Stay Healthy!


Jeroen

22 weergaven0 opmerkingen
bottom of page