top of page
Zoeken
  • jeroendriessen0

Mag jij voor jezelf kiezen?

In coronatijd is het maken van een lange reis er voor mij lang niet van gekomen. En dat is jammer, want op reis ben ik over het algemeen net even iets meer ontspannen, laat ik werk (hoe leuk ook) net wat meer los, ligt mijn telefoon eenzaam te worden in mijn tas en genieten mijn ogen van al het mooie en nieuwe dat er in beeld komt.


Ik vind dat reizen heerlijk met mijn gezin, maar ik ben het ook steeds meer gaan waarderen om er alleen op uit te trekken. Even dat gevoel van weg zijn en alleen even met je eigen wensen en behoeften rekening houden. Toch even stoppen op dat mooie plekje of net zolang doorfietsen tot jij vindt dat het genoeg is.


Ik spreek nog wel eens mensen in de coaching die hier een belemmerende overtuiging op hebben zitten. Ten onrechte hangt er namelijk vaak een negatieve lading aan voor jezelf kiezen en het woord egoïsme. En dat terwijl een gezonde dosis egoïsme zo belangrijk is voor je gezondheid. De wens is er bij jou dan vaak wel, maar je vindt dan bijvoorbeeld dat je het niet kunt maken tegenover je gezin of partner. En soms gaat dit hand in hand met controle behoefte; de angst dat alles mis gaat als je jouw partner (of zelfs collega) het moet laten opknappen en daarom toch maar niet die wens voor jezelf realiseren.Toch is het van belang om jouw verlangens serieus te nemen. Op de lange termijn zijn jij, je gezin (en zelfs jouw bedrijf of je werkgever) daar beter mee af. Verlangens realiseren doet het vuurtje van binnen namelijk weer lekker aanwakkeren en dat geeft je weer de Qi om je orgaansystemen optimaal te laten functioneren. Dat voel je, en dat straal je ook uit naar de buitenwereld. Als je jouw verlangens daarentegen verwaarloosd kan dat op termijn lichamelijke en mentale klachten veroorzaken, want naast verkeerde voeding zijn emoties een niet te onderschatten ziekteoorzaak vanuit de 5 elementen voeding.


Van de week sprak ik een cliënt die aangaf het heerlijk te vinden in het voedingsadvies traject te zitten; “heerlijk, eindelijk weer iets voor mezelf te doen”. Het gevoel van continu in dienst staan van het gezin overheerste namelijk al een tijdje. Er gaat bij mij dan een belletje rinkelen, want in hoeverre komt het “in dienst staan van” op meerdere vlakken terug in je leven (je klanten, je vrienden, je buren of collega’s), waar komt dit gedrag vandaan en wat betekent dit voor hoe je in je vel zit en de hoogte van je eigen energieniveau? Gezond egoïsme, een hele fijne en belangrijke eigenschap!


En jij? Mag jij van jezelf gezond egoïstisch zijn?


Tot de volgende blog! en in de meantime: stay Healthy!


Groetjes,


Jeroen

12 weergaven0 opmerkingen
bottom of page