top of page
Zoeken
  • jeroendriessen0

Koken met de vijf elementen voeding: opnieuw leren vertrouwen op je gevoel!

Bijgewerkt op: 24 sep. 2021

Ik had beloofd in mijn volgende blogs meer aandacht te besteden aan de vijf elementen voeding. En dat ga ik ook doen. Maar in dit blog wil ik eerst aandacht besteden aan iets anders, misschien wel het allerbelangrijkste: vertrouwen op je gevoel.


Starten met de vijf elementen voedingsleer staat voor mij namelijk gelijk aan opnieuw leren vertrouwen op je gevoel. En dat is soms knap lastig, met al die prikkels van buiten af waar we al ons hele leven mee gevoed (leuke woordspeling J) worden. Door al deze vaak goedbedoelde voedingsadviezen kun je namelijk behoorlijk de weg kwijt raken in de voedingswereld. De volgende alom bekende uitspraken of adviezen zullen je best bekend in de oren klinken:


- Drink voordat je dorst krijgt, anders ben je al te laat.

- Melk is goed voor elk.

- Brood daar zit wat in.

- Eet twee porties rauw fruit per dag

- Je moet ongeveer 1,5 tot 2 liter vocht per dag drinken.

- Sinasappelsap is goed voor de weerstand.

- Het is niet nodig om vlees te eten.

- Gember thee is gezond


Deze uitspraken hebben steeds 1 ding gemeen: ze lijken algemeen voor iedereen geldende voedingsregels. Het risico hier is dat je in het belang van je eigen gezondheid voorbij gaat aan je eigen gevoel en daardoor juist een averechts effect bereikt. Ik weet nog hoe ik zelf tegen beter weten in grote hoeveelheden verse gember thee ging drinken waardoor ik alleen maar meer dorst kreeg (hitte verschijnsel) en dit zelfs mijn nachtrust negatief begon te beïnvloedden. Of bovenstaande uitspraken namelijk waar zijn of niet is wat mij betreft sterk afhankelijk van jou als persoon, jouw gestel en jouw situatie.


Om de weg terug te vinden is er dan eigenlijk maar 1 oplossing: ga weer luisteren naar je gevoel. Waar doet jouw lichaam het goed op, waar wordt het blij van, en niet te vergeten: wat vind je lekker!? Wordt je daarnaast bijvoorbeeld moe, kouwelijk, krijg je last van zoete trek of heb je juist een heerlijk verzadigd gevoel na het eten? En wat zou dit kunnen zeggen over je zojuist genuttigde maaltijd?In de vijf elementenvoedingsleer speelt naast de smaak van voeding en je stofwisselingtype de thermische werking van voeding een belangrijke rol. Hiermee wordt bedoeld dat voeding een heet, warm, neutraal, verfrissend of koud effect heeft op je lichaam. En die thermische werking die kun je voelen. En speciaal daarom heb ik de “Trust your Gut” test bedacht om zo weer opnieuw kennis te maken met je (buik)gevoel en tegelijk de thermische werking van voeding kan ervaren. De test is in vijf tot tien minuten te doen en deze gaat als volgt:


Zet twee glazen water voor je op tafel. 1 glas koud kraanwater en 1 glas warm tot heet water (net uit de waterkoker). Zorg dat je alleen bent en niet afgeleid word. Pak nu het glas koude kraanwater, neem een slok water in je mond en slik het water daarna rustig af.


Voel hoe het water je lippen, tong, mondholte, keel en je slokdarm passeert en langzaam in je maag terecht komt. Hoe voelt dat, wat doet het met je maag, wat doet het met je lichaam. Herhaal deze stap een paar keer en neem steeds even goed de tijd om te voelen wat het met je lichaam doet.


Wacht nu een paar minuten en voel nog even goed wat er in je lichaam gebeurt.


Pak vervolgens het glas warm tot heet water en neem een slok van dit glas. Voel opnieuw hoe het water je lippen, tong, mondholte, keel en je slokdarm passeert en langzaam in je maag terecht komt. Hoe voelt dat, wat doet het met je maag, wat doet het met je lichaam. Herhaal deze stap een paar keer en neem steeds even goed de tijd om te voelen wat het met je lichaam doet.


In hoeverre heb je verschil gemerkt in de effecten van het koude en het warme/hete glas water?


Ik ben erg benieuwd naar waar jouw lichaam nou het vrolijkst van werd en ik zou het leuk vinden als je jouw ervaring kort wilt delen door te reageren op dit blog (a.u.b. even via LinkedIn)!


De volgende keer zal ik dan verder ingaan op jullie ervaringen, dit testje en het principe van de thermische werking van voeding bespreken.


In the mean time, Stay Healthy!


Jeroen

164 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page