top of page
Zoeken
  • jeroendriessen0

Is een EMB-bloedtest de holy grail?


Ik krijg steeds vaker de vraag of ik ook EMB-bloedtesten afneem. Soms lijkt het een beetje een hype te worden om deze bloedtest te doen als je je maar enigszins wilt verdiepen in je voeding en gezondheid. De vraag: “Doe je ook een EMB-bloedtest?” vind ik dan ook niet de juiste vraag. Want wat wil je echt bereiken? Waar ben je echt mee geholpen?


Ik eet nu al geruime tijd volgens mijn stofwisselingstype en bereid mijn maaltijden altijd vanuit de 5 elementenvoeding. Niet voor niets heb ik er mijn werk van gemaakt :)

Toen mijn energie op een dieptepunt was beland gaf het eten volgens deze voedingswijzen mij de energie terug en verminderde het aanzienlijk mijn klachten. De oorzaak van: het structureel nuttigen van voeding die niet bij mij past was daarmee weggenomen en de weg naar een duurzame manier van energieverbranding en een toenemend energieniveau stond open.
Een tijdje geleden heb ik toch zelf ook een EMB-bloedtest (EMB staat voor Energetisch Morfologische Bloedonderzoek) afgenomen als aanvulling hierop. Ik ben erg geholpen met de inzichten uit de test. Het was dat extra zetje voor mij in de goede richting, op wat ik al deed. Een EMB-bloedtest kan je die extra inzichten geven die je nodig hebt om je energieniveau nog een extra boost te geven. Het geeft je o.a. inzicht in de aanwezigheid van bijvoorbeeld parasieten en schimmels, het kan je vertellen aan welke vitaminen en mineralen je een gebrek hebt, in hoeverre er sprake is van afvalstoffen in je lichaam en of je gevoelig bent voor het nuttigen van exorfinen (o.a. in gluten, melk, suiker). Op basis daarvan kun je door natuurlijke supplementen in te zetten ervoor zorgen dat de tekorten worden aangevuld of dat er bijvoorbeeld extra ontgift moet worden. Dat laatste gaat bijvoorbeeld een stuk beter met wat hulp van supplementen naast de geschikte voeding. De EMB bloedtest (die energetisch meet en verder kijkt dan alleen de gemiddelde referentiewaarden) biedt daarin dus zeker meerwaarde, zeker aangezien ik in de afgelopen vijf jaar drie keer bloed heb laten afnemen in twee verschillende ziekenhuizen en als antwoord altijd: “ je bent zo gezond als een vis” heb terug gekregen. Maar is het de holy grail en zorgt het voor een duurzame verbetering op de lange termijn?


Vitamine B12 tekort kan bijvoorbeeld worden aangetoond met een EMB-bloedtest. Met een geschikt supplement kunnen je B12 waardes weer op het juiste niveau brengen. Maar het ontstaan van het tekort kun je er niet mee oplossen. De oorzaak zit hem dan in verkeerde voeding en in verkeerde verhoudingen macronutriënten die je dag in dag uit nuttigt. En die jouw lichaam niet levert wat deze jou zou moeten leveren om disbalansen in het lichaam te voorkomen, om de opname van vitamines in je darmen te ondersteunen en om je zelf genezend vermogen te ondersteunen.


Dat is namelijk wat voeding volgens je stofwisselingstype en de 5 elementenvoeding wel doet en waar een EMB test jou geen inzicht in geeft. Ga je na je suppletie dus weer terug naar je oude voedingspatroon dan is het een kwestie van tijd voordat een disbalans in het lichaam weer de overhand krijgt. Ik zie een EMB-bloedtest daarom altijd als een toevoeging op mijn anamnese en hieruit volgend advies: een voedingspatroon volgens jouw stofwisseling en de 5 elementenvoeding.


En wat zijn jouw ervaringen met de EMB-bloedtest?


Stay Healthy


Jeroen

44 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page