top of page
Zoeken
  • jeroendriessen0

Hooikoorts: wat kan ik er zelf aan doen?

Bijgewerkt op: 21 apr. 2021

De afgelopen tijd krijg ik regelmatig de vraag of je zelf iets kunt doen tegen hooikoorts. En vooral: welke rol voeding hierin speelt? Ik zou er geen blog over schrijven als het niet zo was :)


Laat ik beginnen dat iedereen die ik spreek over hooikoorts, aangeeft medicijnen te slikken die zijn voorgeschreven via de huisarts. Oftewel: een pilletje lijkt vaak de oplossing. Daarnaast hoor ik van menigeen dat deze pilletjes niet helpen en de klachten aan blijven houden of er sprake is van bijwerkingen.


In dit blog deel ik met je wat hooikoorts is, maar dat weet je waarschijnlijk al. Ik zoom in op welke klachten ermee samenhangen. Maar ik geef bovenal tips over wat je zelf kunt doen met behulp van de 5 elementenvoeding.


Wat is hooikoorts eigenlijk?


Hooikoorts is een allergische reactie op de pollen van struiken, grassen en bomen. Jouw afweersysteem reageert direct zodra stuifmeel in het lichaam komt. Je kunt zeggen dat er sprake is van een soort overreactie van het afweermechanisme, waardoor de slijmvliezen veel meer slijm gaan produceren. Bij klachten kan men o.a. denken aan: een verstopte neus/loopneus, niesbuien, jeukende/ rode/ tranende ogen, benauwdheid, vermoeidheid en een licht koortsachtig gevoel.


Deze lichamelijke reacties worden veroorzaakt door de stof histamine. Door de vrijgekomen histamine ga je niezen en tranen. Feitelijk veroorzaakt dus niet de pol jouw loopneus, maar de histamine. Je kunt gedurende het hele jaar last hebben van hooikoorts, met als uitzonderingen vaak de maanden december en januari.


Wat kun je zelf doen tegen hooikoorts?


Je leest op internet veel tips tegen hooikoorts. Maar er zijn maar weinig tips en adviezen die zijn ingestoken vanuit de 5 elementenvoeding. Ik deel hieronder een aantal tips, maar houd er rekening mee dat het belangrijk is dat je geleidelijk aan, aan je afweersysteem werkt en dat het aansluit op je persoonlijke situatie.


1) Begin met het versterken van je afweersysteem voordat je klachten krijgt! Als je weet dat je elk jaar weer last kan krijgen van hooikoorts zorg er dan voor dat je in de wintermaanden al begint met het versterken van je afweersysteem (ok, ik zal deze blog herposten aan de start van winter 2021/2022 :) ). Hoe je dat specifiek kan doen gericht op het verminderen van hooikoorts klachten lees je voor een deel bij de volgende tips. Daarbij is het eten van de voor jou goede voeding natuurlijk de basis!2) Vermijd melkproducten in ieder geval tijdens de hooikoortsperiode! Melkproducten bevatten veel histamine en kunnen daarnaast door het lichaam maar moeilijk verteerd worden. De meeste zuivel bevat lactose (melksuiker) en dit kan alleen worden afgebroken door het enzym lactase. Een enzym wat bij de meeste mensen ontbreekt (bij 70% van de bevolking). Daarnaast zorgt melk voor slijmvorming. Vanuit de 5 elementenvoeding noemen we dit dampvorming (opslaan van afvalstoffen). Damp kan ontstaan door het nuttigen van verkeerde voeding, kan zich overal in het lichaam vormen en is de perfecte basis voor virusjes, bacteriën en schimmels om zich in te nestelen. Minder slijm betekent dus een betere weerstand.

3) Eet bijenpollen! Bijenpollen hebben een histamine remmende werking. Het is hier weer van belang dat je voor de hooikoortsperiode begint met opbouwen (zie tip 1). Begin in de wintermaanden met mespuntje bijenpollen in thee/warm water en bouw dit op tot een theelepeltje/theelepeltjes tijdens de hooikoortsperiode.

4) Eet Biologische lokale honing! Met name de lokale bijenhoning helpt om je afweer tegen de plaatselijke pollen op te bouwen. Lokaal geproduceerde bijenhoning bevat namelijk voor een klein deel pollen die zorgen voor de allergische reactie. Begin ook hier weer in de wintermaanden met lepeltjes lokale honing in warm (niet kokend) water of thee.

5) Versterk je Wei Qi, oftewel je afweersysteem met een fysieke behandeling. Binnen de TCM (Traditionele Chinese Geneeskunde waar ook de 5 elementenvoeding onder valt) gebruikt men de term Wei Qi als er wordt gesproken over je afweersysteem. Deze energie laag ligt net onder de oppervlakte van de huid en is onderdeel van je immuunsysteem. Je Wei Qi staat onder controle van de longen, Long Qi leegte verzwakt het Wei Qi en dus je weerstand. Er zijn verschillende fysieke behandelingen die je long Qi en daarmee je Wei Qi kunnen verbeteren: De TuiNa massage (therapeutische massage volgens de TCM) en acupunctuur (onderdeel TCM).

Op basis van je klachten en symptomen kunnen bepaalde tips de voorkeur krijgen. Het is daarom belangrijk te kijken naar je persoonlijke situatie en daar bovenstaande tips en je voedingspatroon op af te stemmen. Iets wat met een pilletje via de huisarts vaak niet wordt gedaan.


Ben je geïnteresseerd in wat ik voor jou zou kunnen betekenen en hoe je middels een verandering in je voedingspatroon hooikoorts maar wellicht ook andere klachten kunt verminderen?


Check dan hier mijn voedingsadvies.


Groeten en stay healthy!


Jeroen


59 weergaven0 opmerkingen

留言


bottom of page