top of page
Zoeken
  • jeroendriessen0

Goede nachtrust: 5 koele tips

Bijgewerkt op: 29 sep. 2021

In de 5 elementenvoeding praten we over Yin en Yang. Yin en Yang zijn elkaars tegenpolen maar zouden niet bestaan zonder elkaar. Yang kan bijvoorbeeld gezien worden als warmte, activiteit, energie en beweging. Yin kan gezien worden als koude, rust en ontspanning. Zo staat Yin ook voor de avond en nacht en Yang voor de dag. Overdag (in Yange tijd) kun je het beste actief zijn, werken, sporten en eten zo geef je jouw lichaam warmte. ’s Nachts kun je het beste rusten en ontspannen, zo kan je lichaam wat afkoelen, wat je weer nodig hebt om in slaap te kunnen komen.


Mensen kampen tegenwoordig steeds vaker met slaapproblemen. De wereld om ons heen is 24 uur per dag in beweging en er is dus altijd wat te beleven of te halen, zowel overdag, ‘s avonds als ’s nachts. Teveel Yang in jouw lichaam, een disbalans, kan ervoor zorgen dat je lichaam niet voldoende kan afkoelen waardoor je in de Yinne tijd, niet goed kan rusten, slapen in dit geval. Niet goed rusten betekent energieproblemen overdag. En dus is het de moeite waard om je slaapproblemen aan te pakken.


Er zijn verschillende typen slaapproblemen. De een slaapt erg onrustig en droomt heel veel, de ander heeft moeite bij inslapen en weer een ander kan de slaap niet (of moeilijk) meer vatten als deze eenmaal 's nachts wakker is geworden. Elk type probleem wijst op een ander type disbalans in het systeem, of meerdere disbalansen. Deze disbalansen kunnen vaak met de juiste type voeding (of juist het uitsluiten van een bepaalde voedingssoort) of ingrepen in het emotionele leven worden verholpen.


Gelukkig zijn er ook een paar algemene, koele tips, die ik je kan geven om te zorgen voor wat meer Yin en dus een goede nachtrust.


1) Vermijd stimulerende middelen tot 12 uur voorafgaand aan de start van je nachtrust. Denk dan aan koffie, redbull, cola!


2) Vermijd zware inspanning (yang activiteit) in de avond uren. Dit creëert teveel warmte in je lichaam, terwijl je jouw lichaam net wat wilt laten afkoelen ’s avonds. Denk dan bijvoorbeeld eerder aan Yoga dan aan een pittige bootcamp en bewaar het klusje van de vloer boenen maar even tot morgen.


3) Let op met een overmaat aan hete voeding. Spicy foods creëren veel hitte in je lichaam. Laat ’s avonds de chips met een vleugje rode peper dus ook maar staan.


4) Vermijd een overmaat aan visuele stimulatie of teveel en hard nadenken in de avond. Dit zijn erg Yange activiteiten. Het is juist beter om voor ontspanning te zorgen in de avond en je denken en verwerken even op een laag pitje te zetten. Mijn persoonlijke favoriet is om ’s avonds nog even een wandelingetje of fietstochtje te maken langs de rand van het bos. En dan ergens een plekje waar je stil kan gaan zitten en je zintuigen kan gebruiken (wat hoor je, wat voel je, wat ruik je). Je zult ook merken dat zodra je stil zit de natuur om je heen weer tot leven komt. Grote kans dat je dus ook nog wat wild spot (hertjes tellen werkt ook goed om in slaap te komen :) )5) Niet eten na 7 uur ‘s avonds. 's Nachts wil je graag rust, dan is het handig om je lichaam van binnen ook rust te geven. Ga je ’s avonds na 7 uur nog eten, of eet je vlak voor het naar bed gaan, dan is je lichaam nog hard aan het werk terwijl je eigenlijk het tegenovergestelde wilt bereiken. Beperk dus de inname van voeding in de avonduren!


Ik hoop dat bovenstaande eenvoudige tips jou al kunnen helpen bij een betere nachtrust.


Heb je last van slaapproblemen of wordt je ’s ochtends vermoeid wakker en ben je benieuwd wat hier aan ten grondslag ligt en wat de juiste voeding voor jou kan betekenen? Boek dan hier je consult!


Stay Healthy!

Jeroen

23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page