Tijdens de geen suiker challenge kreeg ik regelmatig vragen van mensen die meededen. Veel vragen gingen over het broodbeleg en wat een goed alternatief was voor zoet broodbeleg. Nu de geen suiker challenge is afgelopen is het misschien een mooi moment om aan de andere helft van het ontbijt aandacht te besteden: het brood zelf!
Ik weet nog dat toen mijn dochtertje net geboren was ik een pakketje in de brievenbus kreeg van de Blue Band. En wat zat er in? Een bordje, met daarop de vorm van een boterham. De boodschap was duidelijk: mijn dochtertje zou groot en sterk opgroeien bij het eten van boterhammen met Blue Band margarine. Over die margarine wil ik het een andere keer hebben maar deze actie geeft al aan dat het ontbijten met brood (en margarine) ons vanaf de geboorte met de paplepel, ik bedoel met de schieter (doet dit woord geen belletje rinkelen?, even googlen!) naar binnen wordt geschoven. En deze marketing werkt blijkbaar. Want ik kan mij niet anders herinneren dan een broodtrommeltje naar school te krijgen (of zakje toen we nog niet wisten wat we de natuur aandeden). Brood voor de ochtend, brood voor de middag, en soms nog een extra bammetje na het avondeten in de avond. Kortom: veel brood! En ik denk dat ik niet de enige ben met deze herinnering. Misschien heb je deze gewoonte zelfs nu nog steeds?
Maar is brood eigenlijk wel zo gezond? Dat is een vraag die niet zo direct met ja en nee te beantwoorden valt, er zijn natuurlijk verschillende typen broden. Het ene brood of meelproduct is het andere niet, en de ingrediënten per type brood kunnen ook sterk uiteen lopen. Daarnaast kunnen we deze vraag ook nog benaderen vanuit leer van stofwisselingstypen, de 5 elementen voeding (TCM) en de orthomoleculaire voedingsgeneeskunde. Kortom, genoeg inhoud om meerdere blogs over te schrijven. En dat ga ik dan ook maar doen :).
Laten we eens beginnen met terug te gaan in de historie naar de oertijd. De oermens (homo sapiens, afkomstig uit Afrika, leefde zo’n 300.000 jaar geleden) was vroeger jager en verzamelaar. Eerst vooral jager en later toen deze Afrika verliet (100.000 jaar geleden) ook steeds meer een verzamelaar. Vroeger hadden we daardoor een aantal voedingsbronnen ter beschikking: eiwitten en vetten uit vlees, noten, zaden, eieren. En later door het vertrek uit Afrika vooral ook steeds meer koolhydraten: knolgroenten, bladeren, planten en bessen. Wellicht valt je hier al op dat het woord: granen (maar ook peulvruchten en fruit inderdaad) in deze rijtjes ontbreekt. Terwijl voor veel mensen de granen het grootste deel van het dagelijkse menu uitmaken.
Granen is het type koolhydraten waar brood onder valt. Ook pasta, rijst en couscous worden van granen gemaakt. Bij granen kun je denken tarwe, rogge, gerst, haver, mais etc. Ook zaden worden vaak onder de granen geschaard vanwege hun hoge percentage aan koolhydraten. De oermens had dus geen granen ter beschikking. Over het algemeen wordt gezegd dat granen pas in grotere hoeveelheden beschikbaar kwamen toen stammen zich (zo’n 7000 jaar geleden) meer gingen vestigen en met landbouw begonnen. Deze volkeren zijn vanaf die tijd steeds meer granen gaan nuttigen. En de mensen voor wie dat goed was wisten zich voort te planten. Zo ontstond o.a. het koolhydraattype stofwisseling. Stam je af van deze bevolkingsgroepen, dan doe je het goed op een grotere hoeveelheid koolhydraten (groenten, granen, fruit). Maar we kunnen ook wel stellen dat een dieet wat bijna hoofdzakelijk uit granen bestaat en nauwelijks tot geen eiwit of andere koolhydraten niet helemaal in lijn is met hoe moeder natuur het bedoeld heeft.
Je kunt dus als mens afstammen van deze bevolkingsgroepen maar ook meer de genen hebben van de vroegere Eskimos, de Inuit, die zo’n 15.000 jaar geleden rondzwierf in het noordelijke deel van de wereld (Canada, Antarctica, Groenland,..). In deze gebieden waren er nauwelijks koolhydraten voorhanden en moest de vroegere mens vooral leven van vet vlees en vette vis. Zo ontstond o.a. het eiwit/vet stofwisselingstype. Je kunt je voorstellen dat als je afstemt van de Inuit, je met hoofdzakelijk granen veel meer tegen je natuur in zult eten aangezien jouw lichaam daar niet op gebouwd is.
Of brood eten goed voor je is hangt dus al af van je stofwisselingstype. Brood wordt dus gemaakt van granen en granen hebben ook zo hun goede en minder goede eigenschappen. Welke eigenschappen dit zijn, lees je in het vervolg van dit blog!
In the mean time: Stay Healthy!
Groetjes,
Jeroen
Comments