Vlees eten van grasgevoerde runderen heeft voordelen, zowel voor jouw als het dier. Dat laatste merkte ik gelijk toen ik van de winter op een prachtige namiddag door de Rosandepolder liep samen met de herenboeren van dit stuk land. De runderen leven daar op een prachtige plek, op een stuk land wat niet bespoten wordt en waar geen kunstmest op gebruikt wordt, maar er is meer! 6 redenen om grasgevoerd rundvlees te eten:
1) Elke dag buiten
Wist je dat grasgevoerde runderen over het algemeen meer buiten lopen dan andere runderen. Voor de stempel weidemelk moet een koe min 120 dagen per en min 6 uur per dag buiten lopen en er zijn zat koeien die het slechter hebben. Deze Hereford runderen lopen het hele jaar buiten, 365 dagen lang en 24 uur per dag.
2) Langer leven
De runderen van de Rosandpolder worden ongeveer na ongeveer 4 jaar geslacht, ter vergelijking: kalfjes die stieren blijken te zijn, zien soms niet eens het daglicht en worden soms na 6 – 8 maanden geslacht voor kalfsvlees of na 12 maanden tot 24 maanden geslacht voor rundvlees.

3) Meer ruimte
Grasgevoerde runderen, ook die uit de rosandepolder, grazen over het algemeen op veel grotere weiden. Er is dan veel meer ruimte per rund. Melkkoeien zie je soms wel vaker met 60 koeien op een paar hectare staan. Wel is een veel toegepaste techniek dat koeien na verloop van tijd verplaatst worden naar een ander weiland. Maar niet iedere boer heeft hierin dezelfde mogelijkheden. Daarnaast is een verzachtende omstandigheid dat koeien nou eenmaal kudde dieren zijn, je ziet koeien eigenlijk altijd bij elkaar staan in een weiland.
Hoe beter het leven van een dier hoe meer Qi het vlees bevat zegt de TCM. We zien dit terug in een aantal gezondheidsvoordelen van grasgevoerd vlees. De belangrijkste zijn:
4) Vlees bevat meer gezonde vitaminen en mineralen
Grasgevoerd vlees bevat meer gezonde vitaminen en mineralen. Denk aan: vitamine A en B6 en B12 en mineralen als magnesium, selenium en zink. Grasgevoerde koeien zoals deze in de Rosandepolder eten alleen gras en kruiden van onbespoten ondergrond waarop geen kunstmest gebruikt wordt en krijgen nauwelijks tot geen antibiotica toegediend.
5) Betere verhouding omega 3/ omega 6 in je lichaam
Graangevoerde (mais en soja) runderen hebben een hoger percentage linolzuur in het vlees dan grasgevoerde runderen. Dit is een tweevoudig onverzadigde omega 6 vetzuur en orthomoleculair gezien veroorzaakt dit vet ontstekingen in het lichaam. Eten van grasgevoerd vlees i.p.v. graangevoerd vlees draagt bij aan een betere verhouding omega 3/ omega 6.

6) Meer CLA en omega 3 in grasgevoerd vlees
Vlees van grasgevoerde runderen bevat wel 4x zoveel essentiële vetzuren zoals CLA, ook wel geconjugeerd linolzuur genoemd. CLA heeft een groot aantal gezondheidsvoordelen zoals: het reduceert buikvet, activeert bruin vet (het vet dat je anders dan wit vet wel in je lichaam wilt hebben), zorgt voor behoud en bevordering van je spiermassa (wat ook weer zorgt voor minder vet), zorgt voor een verzadigd gevoel, reduceert ontstekingen en gaat de groei van kankercellen tegen!
Er zit meer omega 3 in grasgevoerd rundvlees. Er zit dus wel omega 3 in rundvlees, maar dan ALA en niet de DHA en EPA vetzuren. Maar ook ALA heeft gezondheidsvoordelen, vooral belangrijk voor een gezond hart!
Rundvlees is niet voor iedereen
Je herkent het vast om je heen: de 1 eet het liefst elke avond een steak, de ander houdt het liever bij een stukje kipfilet of gaat vega. Smaken verschillen, maar niet alleen smaak is hiervan de oorzaak.
De leer van de stofwisselingstypen is niet bij iedereen bekend en verdient daarom wellicht een korte toelichting: het is geen nieuwe hype, maar de eerste stappen werden al gezet in de jaren 30 van de vorige eeuw. Het uitgangspunt: iedereen is biochemisch gezien uniek: we hebben allemaal andere vingerafdrukken, onze organen zien er net wat anders uit, maagsapsamenstelling is uniek en zelf op celniveau: als we kijken naar de manier waarop we energie halen uit voeding is ieder mens uniek.
Er is daarom geen 1 voedingspatroon wat werkt voor iedereen. Purine rijk vlees zoals rundvlees kan bevorderlijk zijn voor je chemische balans of kan juist onbalans veroorzaken. Ik zorg in mijn praktijk altijd voor een maatgemaakt voedingspatroon voor iemand zijn individuele stofwisseling en TCM disbalansen die chemische balans brengt, het zelf genezend vermogen van het lichaam activeert en klachten vermindert. En dat kan dus betekenen dat het helemaal ok is als jouw collega elke avond een steak eet, terwijl jij het liever houdt bij kipfilet of tofu. Twee keer raden bij welk type een overmaat aan purine kan leiden tot jicht klachten ;)
Rundvlees geschikt voor jou?
Sta je binnenkort weer voor een vleeskeuze: denk dan in ieder geval eens aan de grasgevoerde runderen. Beter voor gezondheid dan normaal rundvlees en beter voor het dier! Wil je weten of en welke hoeveelheid rundvlees past bij jouw stofwisselingstype, kijk dan eens bij mijn aanbod:
#stofwisseling #metabolisme #vlees #grasgevoerderunderen #TCM #isvleesgezond #voedingsadvies #voedingscoaching #voeding #gezondheid #afvallen #spiermassa #CLA #omega3 #voedingscoach #5elementenvoeding #meerenergie #vitaliteit #gezondheid #grasgevoerdvlees #5elementenvoeding #regie-over-je-energie #trageschildklier #versterkjeimmuunsysteem #vleeseten #opgeblazenbuik
Comments