top of page
Zoeken
  • jeroendriessen0

De rol van ontspanning bij het doorbreken van de neerwaartse energiespiraal

In dit jachtige leven wordt er veel van ons hoofd gevraagd. Het aantal prikkels in ons leven is de afgelopen jaren gigantisch toegenomen: smart phones, tablets, open kantoortuinen, (digitale) billboards langs de snelweg, pushberichten etc., etc.. Daarnaast kan een drukke baan in deze tijd behoorlijk veeleisend zijn, zeker als je jezelf vaak ook nog eens extra prestatiedruk oplegt. Met een veelheid aan prikkels en stresssituaties is het dan ook van groot belang om regelmatig je hoofd rust te geven en te kunnen ontspannen om zo de neerwaartse energiespiraal te doorbreken. Maar hoe doe je dat?





Ga op zoek naar jouw manier om echt te ontspannen

In de gesprekken die ik heb met mensen in het voedingsadvies traject van Regie over je energie vallen mij altijd twee zaken op als het gaat om ontspannen. De eerste is dat de manier waarop iemand kan ontspannen erg persoonlijk is. De één kan prima ontspannen door een avond voor de televisie te hangen, maar voor de ander leidt dat alleen maar tot een voller hoofd en werkt dit dus averechts. We proberen daarom dan ook verschillende zaken uit zoals ademhalingsoefeningen, mindful walking audio’s, lekker offline gaan en het gebruik van je zintuigen. Ook onderzoeken we of hoog sensitiviteit een rol speelt en zorgen we voor voeding die je lichaam ontspant en jouw helpt om makkelijker te aarden. Van de week had ik een gesprek met een cliënt die met de mindful walking audio aan de slag was gegaan, ze zei: “ik dacht dat ik ontspannen werd van in bad gaan, maar bij die mindful walking audio voel ik mijn hoofd pas echt tot rust komen”. Een prachtig inzicht, en weer een extra methode in je rugzakje om je batterij weer op te kunnen laden.


Eet wat jouw lichaam nodig heeft

Iets anders wat mij is opgevallen is dat de één echt heel eenvoudig kan ontspannen en de ander er de grootste moeite mee heeft. Een jachtig leven kan ervoor zorgen dat we daarnaast naar de verkeerde voeding grijpen. Voeding vanuit het Aarde element staat voor de zoete smaak, en de zoete smaak ontspant het lichaam. Helaas grijpen wij in deze tijd van naar de verkeerde zoete voeding als we last hebben van stress of spanning, zoals suikers en geraffineerde producten die eigenlijk het omgekeerde creëren: ze veroorzaken voedingsstress. Het is geruime tijd geleden al ontdekt dat er meer communicatie plaats vindt van de darmen naar de hersenen dan van de hersenen naar de darmen. Op het moment dat je jouw microbioom (darmflora) laat worstelen met allerlei onnatuurlijke en voor je lichaam onherkenbare ingrediënten en voeding zal dit in je lichaam voedingsstress creëren. Dit kan ervoor zorgen dat zelfs ondanks het ontbreken van een stressvol leven je lichaam toch constant in de stress stand staat. Jouw sympathicus (deel van autonome zenuwstelsel) draait overuren, er wordt teveel cortisol en adrenaline aangemaakt en je hebt constant het gevoel van onrust, het gevoel dat je in de vecht/vlucht stand staat.

Terug gaan naar een voor jouw geschikt voedingspatroon helpt om jouw overactieve sympathicus weer wat rust te geven en de parasympaticus die verantwoordelijk is voor rust, ontspanning en vertering weer met je sympathicus in balans te brengen. Aangezien bij iedereen (de mate van) dominantie van deze twee delen van het autonome zenuwstelsel verschilt is het oplossen van deze disbalans dus een maatwerkzaak. De opmerking die ik vaak van cliënten krijg is “maar ik eet toch gezond”. Ze bedoelen dan vaak dat ze suikers en gefrituurde gerechten zoveel mogelijk laten staan en niet dagelijks snoepen. Dat scheelt natuurlijk al voedingsstress. Maar er zit nog een wereld van ruimte tussen geen troep eten en eten wat je lichaam nodig heeft.


Een tijdje terug sprak ik met een cliënt die aangaf: “ik voel mij veel rustiger en veel minder gejaagd sinds ik anders ben gaan eten. Overall ben ik gewoon veel meer ontspannen en dat helpt mij gigantisch in mijn leven”. Bij dit soort feedback weet ik dat we de goede keuzes gemaakt hebben qua voeding. Het lichaam is weer terug in balans gebracht en er kan weer het gevoel van ontspanning worden ervaren. Een rustiger hoofd en meer energie is dan nog maar het begin.


Realiseren van verlangens in jou leven

De zoete smaak ontspant dus, maar is er ook voldoende zoet in je leven? Vaak speelt er een achterliggende reden als mensen continu naar zoetigheid grijpen. Soms doen mensen dit onbewust omdat ze wat zoetigheid in het leven tekort komen. De zoete smaak van de liefde, aandacht voor elkaar, een knuffel als je het nodig hebt, maar ook die hobby die je zo leuk vindt of die passie waarin je zo lekker op kan gaan, en last but not least een fijne en veilige omgeving om je heen. Als er te weinig zoetigheid is in het leven is de drang naar zoete voeding vanzelf al groter. Een cliënt weet vaak aan te geven of en welk zoet er gemist wordt in zijn of haar leven. Het bespreekbaar maken is dan een belangrijke eerste stap. Vervolgens is het dan zaak er werk van te maken om ook op dit gebied de ontspanning terug te brengen voor je lichaam en in je leven. Systemisch coachen komt hierbij om de hoek kijken om te zien of er geen belemmerende patronen zitten die jou er van weerhouden om dit te realiseren. Gun jij jezelf bijvoorbeeld wel zoetigheid in het leven, of is jouw tijd voor ontspanning steeds het kind van de rekening? De kans is dan groot dat dit patroon ergens een herkomst heeft in je familiesysteem. Een interventie kan in dat geval helpen om deze patronen langzaam maar zeker te doorbreken.


Ontspanning is dus juist in deze tijd een noodzaak om regie over je energie te krijgen en te houden. En naast de voor jou juiste voeding is het dus van belang om te weten wat jou ontspant en om de patronen die jou weghouden van ontspanning te doorbreken.


Welke van de bovenstaande punten houden jou weg van het bereiken van een optimale energie?


Food for thought :)


Bedankt voor het lezen en tot de volgende blog,


En in de meantime: Stay Healthy!


Groetjes,


Jeroen


25 weergaven0 opmerkingen
bottom of page