top of page
Zoeken
  • jeroendriessen0

Wat als meer vlees eten voor jou de oplossing is?

Bijgewerkt op: 24 sep. 2021

Wat goed is voor de één, kan slecht zijn voor de ander. Dat is een regel die als geen ander geldt als het gaat om voeding. In een eerder blog besprak ik al het belang van het luisteren naar je buikgevoel. Ik kom vaak mensen tegen die heel bewust bezig zijn met hun voeding en hun gezondheid. Om deze te verbeteren hebben ze bijvoorbeeld al eerder een dieet (of meerdere) gevolgd, of keuzes gemaakt om bepaalde voedingsmiddelen per direct links te laten liggen door het lezen van een krantenartikel, een boek of het kijken van een documentaire. Het resultaat kan echter zijn dat je hierbij dus voorbij gaat aan je buikgevoel en je dus eigenlijk een nieuw eetpatroon hebt ontwikkeld wat niet past bij je lichaam met als gevolg een lage energie en andere lichamelijke klachten.


Tegenwoordig word je bijna doodgegooid met alle berichten over hoe slecht vlees is, voor moeder aarde en voor jezelf. Je houdt er het gevoel aan over dat we alle dierlijke eiwitten per direct uit ons voedingspatroon zouden moeten schrappen en je voelt je tegenwoordig bijna bezwaard als je nog dagelijks een stukje vlees op je bord legt. Laatst las ik nog een bericht in de krant: “zeewier Noordzee kan kip vervangen”. Waarmee bedoeld wordt dat er net zoveel eiwitten uit zeewier in de Noordzee kan worden gehaald als dat we nu uit het eten van kip halen. Ik ben een voorstander van het gebruik van zeewier bij het koken. Daarnaast ben ik een grote voorstander van duurzamer leven en dus beter zorgen voor moeder aarde. Maar als het gaat om van zeewier een permanente vervanger te maken van kip of dierlijke eiwitten in het algemeen dan haak ik af. De gezondheid van een groot aantal mensen zou daar namelijk mee geschaad worden. Of eten zonder dierlijke eiwitten je namelijk goed doet is in belangrijke mate afhankelijk van je stofwisselingstype.


Hoe zit dat dan met die stofwisselingstypen? Je stofwisselingstype is erfelijk bepaald en bepaalt hoeveel lichaamsenergie (Adenosinetrifosfaat, kortweg: ATP) je uit voeding kan halen. In de cellen van het menselijk lichaam zitten een soort van kleine energiecentrales. Deze noemen we de mitochondriën. Deze winnen ATP uit het verbanden van voedingsstoffen die je nuttigt. Dit proces wordt ook wel de citroenzuurcyclus genoemd en de voedingsstoffen die we verbranden zijn eiwitten, vetten en koolhydraten. De snelheid van deze cyclus is erfelijk bepaald door je stofwisselingstype en kun je daarnaast zelf sneller of langzamer maken door wat je eet. Er kan dus heel snel energie gewonnen worden uit voeding, of heel langzaam. Het doel is om te streven naar een gemiddelde, duurzamere snelheid van de citroenzuurcyclus. Op die manier zorgt een duurzame maaltijd voor een langere verzadiging, wordt er voldoende ATP opgewekt en gaat er geen energie onnodig verloren. Zo kun je de dag wel doorkomen!



Nu zijn er drie verschillende typen stofwisseling:

1. een eiwit en vet type

2. een koolhydraat type

3. een gebalanceerd type


Je raadt het al, een eiwit en vet type haalt de meeste ATP uit eiwit en vet en heeft over het algemeen een snelle verbranding. Stel je eet als eiwit en vettype dus veel koolhydraten (die van zichzelf snel verbranden) dan gaat de citroenzuurcyclus nog sneller, je wint niet het optimale aan ATP, maar het gevolg is dat je alweer snel gaat verzuren en je lichaam alweer snel behoefte krijgt aan nieuwe voedingsstoffen. Het koolhydraattype haalt de meeste ATP uit koolhydraten en heeft een langzamere verbranding. Ga je als koolhydraattype nu veel vet en eiwitten eten (die van zichzelf langzaam verbranden), dan vertraagd de citroenzuurcyclus enorm, komt er heel weinig ATP vrij en word je dus enorm traag. De gebalanceerde stofwisseling haalt ongeveer evenveel energie uit zowel eiwitten, vetten en koolhydraten.


Dit alles betekent dat de benodigde verhouding per maaltijd: eiwitten/ vetten/ koolhydraten per type stofwisseling en dus per persoon varieert. Dit betekent dus ook dat niet iedereen uit dezelfde maaltijd evenveel energie kan halen! En voor de ene persoon is het dus bij een energiedipje aan te raden om een stuk fruit te eten, maar voor een andere persoon kan een stukje biologisch vlees dus de beste oplossing zijn. Dit betekent dus ook dat er geen algemeen geldend voedingsadvies is: wat goed is voor de één kan dus slecht zijn voor de ander.


Met name het vet/eiwit en het gebalanceerde type kunnen niet zonder een dagelijkse portie dierlijke eiwitten, alleen plantaardige eiwitten geven niet voldoende energie. Het eiwit/vettype dient zelfs bij elke maaltijd dierlijke eiwitten te nuttigen om voldoende energiek de dag door te komen.


Heb jij dus het gevoel dat je meer energie uit je voeding kan halen en heb je ’s ochtends na het ontbijt al snel weer een hongergevoel? Dan zou het best wel eens kunnen dat je niet eet volgens je stofwisselingstype.


Ben je mbt vlees eten of minderen zoekende naar hoe je goed kan zijn voor moeder aarde maar ook voor je eigen lichaam? Als je een voedingsconsult bij mij boekt gaan we altijd je stofwisselingstype achterhalen en de voor jouw geschikte bijpassende voeding. Daar zijn verschillende methoden voor, waaronder… daar is hij weer: je buikgevoel!


Ben je benieuwd naar je stofwisselingstype en de mogelijkheden om jouw energie te verhogen. Check dan mijn voedingsadvies. Ik help je er graag mee!


In the meantime: Stay Healthy!

Groeten,

Jeroen


Jeroen


61 weergaven0 opmerkingen
bottom of page