top of page
Zoeken
  • jeroendriessen0

De thermische werking van voeding

In mijn laatste blog heb ik al kort de thermische werking van voedingsmiddelen besproken. De thermische werking van voeding bepaald welke uitwerking een voedingsmiddel op je lichaam heeft na de vertering. Suiker zit bijvoorbeeld in de categorie koud. Te veel suiker koelt je lichaam dus af. Niet echt een handig voedingsmiddel om te nuttigen dus met het weer van de afgelopen dagen: koud en vochtig. Zeker niet als je weet dat te veel afkoeling je uiteindelijk vatbaarder maakt voor virusjes.


Tijdens de lockdown heb ik mijn dochtertje weten te vermaken door samen te bakken. Rond de kerstperiode heb ik daarom wat oude familierecepten opgevraagd bij pa en ma: wafels, worstenbroodjes, cake, zelfgemaakte pizzabodems… we hebben het allemaal uitgeprobeerd. Maar dan door de recepten ietsje (jeetje wat een suiker ging er vroeger in die wafels!) aan te passen zodat ze glutenvrij, melkvrij en thermisch in balans waren. Natuurlijk is dat bij dit soort gerechten wat moeilijker. Mijn dochtertje wilde namelijk toch echt een chocolade brownie topping met smarties op haar carrotcake. De middenweg was uiteindelijk om allebei een helft te versieren (en de topping te maken van oerzoet ipv suiker). Maar bij de worstenbroodjes (van o.a. boekweitmeel, wijnsteen bakpoeder en kokosvet), de carrot cake (van o.a. rijstmeel, kokosolie, wijnsteen bakpoeder en oerzoet), en de pizzabodem (o.a. boekweitmeel, wijnsteenbakpoeder, kokosvet, tonijn, anjosvis, brocolli, oregano, bascilicum, zeezout, peper, tomaatjes) zijn we toch een heel eind gekomen en de eindresultaten waren daarnaast: heerlijk!


Ook beschreef ik in mijn laatste blog hoe belangrijk het is dat je weer op je gevoel leert vertrouwen als het gaat om welke voeding goed voor je is. Ik beschreef ook de koud/warm water test. Als je de test gedaan hebt heb je zeer waarschijnlijk het verschil gevoeld.



Koud water heeft een koude thermische werking op je lichaam (koelt je lichaam dus af). Heet water heeft een neutraal/ verfrissende werking op je lichaam. Koud water zal je lichaam dus veel meer afkoelen dan heet water. De warme bereiding van een voedingsmiddel maakt daarnaast dat je lichaam veel minder energie kwijt is met de vertering er van. Alle voeding dient namelijk eerst op lichaamstemperatuur gebracht te worden voordat je verteringsenzymen aan de slag kunnen.


Wat je uiteindelijk als fijn ervaren hebt ligt daarnaast aan je persoonlijke situatie. Mensen met veel “hitte” in hun lijf (door bijvoorbeeld stress, of door het consequent nuttigen van hete voedingsmiddelen) zullen het koud glas water wellicht als het plezierigst ervaren hebben. Daarnaast kan wat je als fijn ervaart ook te maken hebben met het weer, het seizoen, en de tijd van de dag.


Het belangrijkste om te onthouden is dat voeding met een gebalanceerd thermisch karakter de voorkeur zou moeten krijgen in ons dagelijks eetpatroon. Maar ook hier geldt weer: vertrouw op je gevoel, waar heeft jouw lichaam behoefte aan?


Hieronder een aantal typische voorbeelden van voeding en hun thermische karakter. Wellicht kan dit lijstje je helpen met een aantal gebalanceerde thermische voornemens voor 2021.


HEET: kaneel, chili, gedroogde gember, knoflook

WARM: koffie, oregano, basilicum, kip, kalkoen

NEUTRAAL: rundvlees, oerzoet, framboos, kamille, wortel

FRIS: warm water, peer, munt, radijs, koriander

KOUD: koud water, tomaat, suiker, ananas .


Tot de volgende keer, en stay healthy!


Jeroen


164 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page