top of page
Zoeken
  • jeroendriessen0

Altijd trek in zoet


In mijn consult vraag ik een cliënt altijd naar zijn of haar zoetbehoefte. “Heb je veel trek in zoet”? Het antwoord is bij 8 op de 10 cliënten: Ja!


Maar hoe kan het eigenlijk dat het merendeel van de mensen zo’n trek in zoet heeft? De exacte oorzaak kan per persoon natuurlijk afwijken maar vaak heeft het te maken met twee zaken:

  • Niet eten volgens je stofwisselingstype

  • Een lage Milt Qi (de energie van je Milt)


In een eerder blog heb ik het belang van eten volgens je stofwisselingstype al aangehaald. Als jij maaltijden nuttigt volgens je stofwisselingstype dan is je lichaam in staat om meer energie uit je voeding te halen en op een duurzame manier. Op deze manier zal een passend ontbijt ervoor zorgen dat je voldoende energie hebt opgebouwd om de dag fit en en energiek door te kunnen komen.


Op het moment dat jij een ontbijt zal nuttigen wat ver af staat van je stofwisselingstype, zal de honger je in de loop van de dag achterhalen. Stel je bijvoorbeeld eens voor dat je ontbijt met fruitsap en een croissant met jam, terwijl je een eiwit/vet stofwisselingstype bent en dus veel meer behoefte hebt aan vetten en eiwitten. Grote kans dat je dan weer snel honger zult krijgen en een tussendoortje in de ochtend of middag niet af zult slaan.


Vooral voor een eiwit/vet type is dit de aanzet voor een nog grotere suikerbehoefte. Je energie stijgt namelijk maar kortstondig door de suikerinname, maar na een uurtje zal je energieniveau dalen tot onder het niveau van daarvoor waardoor je behoefte naar suiker nog groter wordt. Je kunt dan last krijgen van echte sugar cravings! Met name in de namiddag en avond trek krijgen in zoet is een teken dat je onvoldoende energie uit je ontbijt hebt gehaald.


Kijkend vanuit de 5 elementenvoeding is je Milt onderdeel van het Aarde element en verantwoordelijk voor het transformeren van voedsel en vloeistoffen in bruikbare levensenergie (Qi) en deze Qi te transporteren door het lichaam. Is er voldoende Milt Qi, dan ben je ook in staat om voldoende Qi uit je voeding te halen en kom jij mooi energiek de dag door. Het aarde element staat ook voor de zoete smaak. Deze smaak ontspant, harmoniseert en bevochtigt je lichaam. Geen wonder dat we in deze tijd allemaal wel eens behoefte hebben aan zoet. Bij veel stress, een onbehaaglijk gevoel of weinig Qi neig je daarom vaak naar zoetigheid. Gematigd zoet voedt dus ook de Milt, wat de productie van energie weer ten goede komt.


Maar met gematigd zoet kun je denken aan voeding zoals: zoete granen, groenten en vleessoorten. Deze voeden je Milt Qi. Maar suiker, of extreem zoete fruitsoorten (banaan, ananas) is net niet datgene wat je lichaam nodig heeft. Het gebruik van deze laatstgenoemde typen suikers verzwakt juist de Milt Qi. En door deze verzwakking wordt je behoefte aan zoet nog groter en zo creëer je een neerwaartse spiraal.



Maar waarom is suikerbehoefte dan een probleem?


Af en toe suiker nuttigen hoeft geen probleem te zijn. Maar als jouw lichaam dagelijks suiker nodig heeft om de dag door te komen zitten daar een aantal nadelen aan. Laat ik er een aantal noemen: Om suiker te kunnen verwerken zal je lichaam waardevolle vitamines, mineralen en voedingsstoffen aan je lichaam onttrekken, wat je gezondheid niet ten goede komt. De sterke schommelingen in de bloedsuikerspiegel kunnen op den duur een oorzaak zijn van diabetes en daarnaast is suiker een ideale voedingsbodem voor (de verkeerde) bacteriën. Je microbioom (darmflora) kan er door verstoord raken, wat kan leiden tot het ontstaan van schimmels in de darmen en tal van verschillende huidaandoeningen (zoals eczeem).


Suiker leidt tot dampvorming (opslag van afvalstoffen) in je lichaam, wat kan leiden tot overgewicht en wat een ideale voedingsbodem is voor virussen (zoals COVID). Daarnaast is suiker thermisch gezien ook nog eens ijskoud, waardoor je Milt Qi nog verder daalt en je verschillende spijsverteringsproblemen kan ontwikkelen.


Kortom: beperken van suikerinname loont zich voor je gezondheid, nu en op de lange termijn. Maar wil je succesvol de suiker kunnen laten staan, pak de oorzaak dan aan: Eet volgens je stofwisseling en voed je Milt!


Wil je meer weten over het voorkomen van je zoetbehoefte, eten volgens je stofwisseling en het voeden van je Milt dan is mijn volgende online training (op 10 november aanstaande) wellicht wat voor jou: “eten volgens je stofwisseling”.



Zorg goed voor jezelf en Stay Healthy!


Jeroen



114 weergaven0 opmerkingen
bottom of page